Pardus’ta yazıcı paylaşımını, yüklü ve çalışır halde gelen CUPS servisi ile yapacağız. CUPS’ın açılımı “The Common Unix Printing System” (CUPS) yani Genel Unix Yazdırma Sistemi’dir. Servisin çalışıp çalışmadığını test etmek için İnternet gezgininizden http://localhost:631/ adresini açarak kontrol ediniz.
CUPS’ın web arayüzü ile ayar dosyasında ufak bir değişiklik yaparak bilgisayarınızda tanımlı yazıcıları ağınızda görünür hale getirebilirsiniz. Değişiklik yapacağınız dosya \etc\cups\cupsd.conf dosyasıdır. Değişikliği CUPS’ın web arayüzünün dışında herhangi bir metin düzenleyici ile yetkili kullanıcı ile açarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Gerekli değişiklikleri web arayüzünden yapmak için Administration sekmesine gelip Edit Configuration File bağlantısına tıklayın. Cupsd.conf dosyasının tüm içeriğini aşağıdaki gibi değiştirin.
LogLevel info
SystemGroup pnpadmin
ServerName 192.168.1.2 #Kendi Pardus Makinanızın ip adresi
Allow remote access
Port 631
Listen /var/run/cups/cups.sock
# Share local printers on the local network.
Browsing On
BrowseOrder allow,deny
#BrowseAddress @LOCAL
BrowseAddress 192.168.1.255 # Kendi Ağ ip grubunuz
DefaultAuthType Basic
<Location />
# Allow shared printing…
Order allow,deny
Allow @LOCAL
Allow 192.168.1.* # Kendi Ağ ip grubunuz
</Location>
<Location /admin>
Encryption Required
Order allow,deny
Allow localhost
</Location>
<Location /admin/conf>
AuthType Basic
Require user @SYSTEM
Order allow,deny
Allow localhost
</Location>
<Policy default>
<Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes
Create-Job-Subscription Renew- Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-
Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job CUPS-Move-Job>
Require user @OWNER @SYSTEM
Order deny,allow
</Limit>
<Limit Pause-Printer Resume-Printer Set-Printer-Attributes Enable-Printer Disable-Printer
Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer
Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-
After CUPS-Add-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Accept-
Jobs CUPS-Reject-Jobs CUPS-Set-Default>
AuthType Basic
Require user @SYSTEM
Order deny,allow
</Limit>
<Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job>
Require user @OWNER @SYSTEM
Order deny,allow
</Limit>
<Limit All>
Order deny,allow
</Limit>
</Policy>
Save Changes düğmesine tıklayın, yetkili kullanıcı adı ve şifresini girerek değişiklikleri kaydedin. Servis otomatik olarak başlayacaktır. Yaptığınız değişikliğin doğru çalıştığından emin olmak için İnternet gezgininizde bu adresten CUPS servisinin arayüzünün gelip gelmediğini kontrol edin.
IP adresinden CUPS servisinize ulaşabiliyorsanız, bilgisayarınızda tanımlı yazıcılar ağ üzerinden kullanıma hazır demektir.
Windows bilgisayardan Pardus’a bağlı yazıcıya ulaşmak
Windows yüklü makinenizden Pardus yüklü bilgisayarın CUPS servisine erişip erişemediğinizi kontrol edin. Ve hemen arkasından CUPS arayüzündeki Printers sekmesine geçin. Burada Pardus makinenizde yüklü yazıcılar listelenmektedir. Kullanmak istediğiniz yazıcının adına tıklayarak içine girin. Şu anda İnternet gezgininizin adres çubuğunda yer alan adres Windows’ta yazıcı eklerken kullanacağınız yazıcı adresidir. (http://192.168.1.2:631/printers/OKI).
Windows yüklü bilgisayarda Yazıcılar klasörüne girip yazıcı ekleme sihirbazını başlatın. Ağ yazıcısı veya başka bir bilgisayara bağlı bir yazıcı seçeneğini seçin.
Sonraki adımda en alttaki seçenek olan Ev, ofis veya İnternet yazıcısına bağlan seçeneğini seçip URL: kısmına yazıcımızın ağ yolunu yazın (http://192.168.1.2:631/printers/OKI ). Sonraki adımda Pardus bilgisayarınızda yüklü olan yazıcının sürücüsünü seçip yükleyin.
Pardus’a bağlı ağ yazıcınız Windows yüklü makinenizde kullanıma hazır.
Pardus yüklü bilgisayardan Pardus’a bağlı yazıcıya ulaşmak
İnternet gezgininizde adres kısmına yazıcınızın bağlı olduğu makinenizin ip adresini ve CUPS bağlantı noktasını yazarak servisinin erişilir olup olmadığını kontrol edin.
Servise web arayüzünden erişebildiyseniz, Tasma programını açın. Çevre Birimleri menüsüne gelin. Yazıcılar simgesine tıklayarak ayarlara gelelim. Ekle düğmesine basarak yazıcı ekleme işlemine başlayın. Yazıcı/Sınıf Ekle seçeneğini seçin. İleri ile sonraki ekrandan Uzak CUPS sunucu seçeneğini seçip sonraki adıma geçin. Gelen ekranda “Anonim” seçiliyken İleri ile sonraki ekrana geçin. Gelen ekranda Makine: kısmına yazıcının bağlı olduğu Pardus yüklü bilgisayarın IP adresini yazın.
Sonraki ekranda uzaktan eriştiğiniz Pardus yüklü bilgisayardaki tanımlı yazıcıların listesi gelecek. Yükleyeceğiniz yazıcıyı seçip sonraki adıma geçin.
Bu ekranda ağ üzerinden eklediğiniz yazıcınızın sürücülerini seçiyorsunuz. Sonraki adımları tamamlayarak yazıcı ekleme işlemini tamamlıyorsunuz.
Yayınlandığı Yer: www.ozgurlukicin.com